Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

NOWMEDICINE

Na ndiqni me email - Follow by Email - Merrni njoftime për postimet e reja

Patologjia e sistemit kardiovaskular

Egzistojnë dy mekanizma kryesor përmes të cilëve zemra e rritë Vëllimin minutor të gjakut:

• Tachicardia ( të rrahura të shpejtuara të zemrës );

• Hypertrophia ( trashja myocardit );
• Nëse nevojat për gjak rriten vazhdimisht, zemra në një moment nuk mund tu përgjigjet këtyre kërkesave dhe për pasojë do të kemi dekompenzimin e zemrës, me crast zemra dilatohet, dhe forca kontraktuese e miokardit dobsohet.

Shkaqet për paraqitjen e dekomensimit janë:
• Zvoglimi i forcës kontraktuese të miokardit;
• Te infarkti i miokardit;
• Te miokarditet;
• Te glikogjenozat ( deponimi I glikogjenit në miokard );


• Ngarkimi I tepërt I miokardit:
• Te hipertensioni në aortë ose në trunkun pulmonal;
• Te stenoza dhe insuficienca mitrale dhe aortale;
• Pamundësia e mbushjes së ventrikujve gjatë diastolës:
• Te tamponada cardis;

Dekompenzimi I zemrës mund të jetë:

• Akut ( te infarkti, tamponada cardis, embolia arteries pulmonare, miokarditet );

• Kronik ( arterioskleroza, e a. coronare, hipertensioni, stenoza ose insuficienca e valvulave );
Pasojat e dekompenzimit të zemrës së majtë janë:

• Edema pulmonare;

• Hipertensioni në venat pulmonare;
Pasojat e dekompanzimit të zemrës së djathtë janë:

• Hipertensioni pulmonar;

• Staza e gjakut në venat sistemore ( cianoza, edema trupore, asciti, hidrotoraxi );
Sëmundjet jondezëse të zemrës janë:
• Degjenerimet ( deponimi I yndyrave, glikogjenit në zemër );
• Cregullimet hormonale ( hipotireodizmi );
• Hipovitaminozat C,B;
• Sëmundjet e arterieve koronare ( arterioskleroza );

• Angina pectoris është një gjendje preinfarktike e cila përcillet me dhimbje të krahrorit të majt, shpatullës dhe dorës së majt, e cila zgjatë disa sekonda deri në disa mnuta ( 3-5 min )
( angina stabile, labile, prinzmetalit )
Infarkti i miokardit është nekroz lokale e miokardit si pasoj e iskemisë.
• Shkaqet janë:

• Ngushtimi i lumenit të a.koronare ( ndezjet e tyre, embolia tromboza, arterioskleroza );
• Spazmat e a.koronare ( te gjendjet emocionale );
Pasojat nga infarkti varen nga:

• Madhsia e zonës së infarktit;

• Zhvillimi I anastamozave koronare apo jo;
• Zona e infarktit fibrotizohet dhe cikatrizohet zakonisht pas 6 javësh
Sipas përfshirjes-trashsisë infarkti mund të jetë

• Subendokardial;

• Transmural;

Endokarditis paraqet inflamacionin e valvulave të zemrës dhe endokarditit.
• Sipas etiologjisë ato ndahen:
• Endokardite joinfektive:
• Endokarditis Rheumatica ( Streptokoku Bhemolitik A);
• Endokarditis te LES –LIBMAN-SACKS;
• Endokardite infektive ( stafillokoku, streptokoku,viridans ):
• Endokardite akute;
• Endokardite subakute;

Myocarditis paraqet inflamacionin e myocardit I cili mund të jetë sekondar dhe primar ( rrallë ).
• Sipas etiologjisë ndahen;
• Myocardite infektive ( bakterie, virus, parazit, rikecie );
• Mycardite rheumatizmal ( granuloma e Aschoffit );
• Myocarditi toxik ( I shkaktuar nga agjentët fizik-kimik, helmimi me CO, P, barna, uremia );
• Myocardite idiopatike ( te sarcoidoza, me qeliza gjigante );Pericarditis është ndezje e perikardit I cili mund të jetë:

• Pericarditis seroza;
• Pericarditis fibrinosa;
• Pericarditis sero-fibrinoza;
• Pericarditis purulenta;
• Pericarditis hemoragjik;
• Pericarditis granulomatoz;Pasojat nga perikarditi mund të jenë:
• Tamponada cardis ( sasia e madhe e eksudatit seroz );
• Adhezione – ngjitje e perikardit me epikardin ( eksudati fibrinoz );
• Constricio –shtengim I zemrës ( kur në perikard grumbullohet kalcium I tepërt );
Zvoglimi ose atrofia e zemrës paraqitet te:

• Pleqëria e thellë;
• Kahexia;
• Sëmundjet kronike;
• Hipofunksioni I hipofizës dhe gjëndrave mbiveshkore;

• Hipertrophia e zemrës është trashje e miokardit e cila ndodh kur kemi stenozë apo insuficiencë në valvulat mitrale, aortale apo ato pulmonare dhe trikuspidale. Kur këto pengesa valvulare janë më të mëdha se sa forca e miokardit, atherë mbetet gjak në ventrikujt e zemrës dhe për pasoj do të kemi DILATIMIN E ZEMRËS, si shenjë e parë e dekompenzimit të zemrës.
Egzistojnë tri lloje të kardiomiopative:
• Kardiomiopatia hipertrofike: ( hipertofi e septumit, te stenoza aortale, sëmundja është kryesisht familjare autosomale-dominante );
• Kardiomiopatia dilatore ( dilatimi I zemrës e ndërlidhur me epizoda të miokarditeve virusale me enterovirus, përdorimi I tepërt I alkoholit, tek disa shtatzana etj );
• Kardiomiopatia restriktive ( zvoglohet kapaciteti diastolik I mbushjes së ventrikujve, ndërlidhet me amiloidozë të zemrës, sarkoidozë, fibroelastozë të endokardit, fibrozë endomiokardiale );


Zemra mushkrore akute dhe kronike :

• Te forma akute kemi dilatim të ventrikulit të djathtë, kjo ndodh si pasoj e rritjes së hipertensionit pulmonar te sëmundjet e mushkrive dhe enëve të gjakut:

• Sëmundjet kronike obstruktive ( bronchiti kronik, emfizema );
• Fibroza intersticiale e mushkrive;
• Atelektaza masive e zgjatur;
• Fibroza cistike e mushkrive;
• Embolia pulmonare;
• Skleroza primare vaskulare pulmonare;
• Arteritis ( granulomatoza Ëegener pulmonare );
Anomalitë kongjenitale të zemrës ndahen në tri grupe:
• Anomalitë me shunt majt-djathtë ( cianoza e vonshme )
• DSV; DSA; Ductus arteriosus persistent;
• Anomalitë me shunt djatht-majt ( cianoza e menjëhershme );
• Tetralogija Fallot;
• Anomalitë obstruktive jocianotike:
• Coarctatio aortae ( preduktal, postduktal );
• Stenoza valvulare aortale dhe pulmonare;


• Sëmundjet degjenerative të enëve të gjakut ( arterioskleroza dhe ateroskleroza ), paraqesin grumbullimin e yndyrave – kolesterolit dhe kalciumit në mes të intimës dhe shtresës muskulare të enëve të gjakut duke formuar ATHEROMIN, me crast ngushtohet vëllimi I enëve të gjakut, pason iskemia, nekroza.
Teoritë që e spjegojnë këtë sëmundje janë:
• Teoria e mplakjes ( degjenerim vascular te pleqtë );
• Teoria e dëmtimit mekanik ( rrymimi I gjakut në bifurkaqcione dëmton endotelin dhe grumbullon yndyrnat në ato pjesë );
• Teoria lipoidike ( metabolite) Ateromi paraqitet më shpesh te njerzit me kolesterol të rritur në gjak, dhe te ata që përdorin yndyrna shtazore

• Teoria endokrine ( estrogjenet e mbrojnë organizmin nga arterioskleroza, prandaj është më e shpesht kjo sëmundje pas menopauzës ).
• Teoritë tjera – marrin faktorin trashëgues, duhanin, emocionet, mungesa e aktivitetit fizik etj;Faktorët primar të rrezikut për arteriosklerozë janë:
• Hipertensioni;
• Duhani;
• Diabeti;
• Faktorët sekondar janë:
• Hipoaktiviteti fizik;
• Streset psiqike;
• Obesiteti;
• Përdorimi I contraceptive oral;
Pasojat më serioze të arteriosklerozës janë:

• Iskemia;
• Tromboza;
• Tromboembolia;
• Infarkti;
Aneurizmat janë zgjerime locale të arterieve, sipas etiologjisë ndahen:

• Aterosklerotike;
• Sifilitike;
• Bakterjale;
• Traumatike;Aneurizmat sipas formës ndahen:
• Forme topi;
• Elipsoide;
• Cilindrike:
• Të crregullta;
• Pasojat nga aneurizmat janë:
• Rupture – plasja enës së gjakut;
• Tromboza – embolia ( si pasoj e rrjedhjes turbulente );

• Arteritis paraqet ndezje të arterieve;
• Trombangitis obliterans – trombozë dhe mbyllja e enëve të gjakut në gishtërinjtë e këmbës ose dorës, manifestimi I gangrenës.
• Phlebitis – ndezja e venave që mund të shoqërohet me zgjerim – varices – të venave, me trombozë të venave si thrombophlebitis dhe phlebothrombosis.• Neoplazmat më të shpeshta beninje të vazave:
• Haemangiomat;
• Ndërsa malinje janë:
• Angio sarcomat;
Scoop.it

Categories

Acidet yndyrore (1) Acidi folik (1) Aciditeti (1) Acne Rosacea (1) Acromegalia (2) Aftet (1) Aknet (3) Akulli (2) Akupunktura (2) Alergjia (6) Alkooli (1) Alopecia (1) Anamneza (11) Ananasi (2) Anatomia (137) Anatomia Patologjike-Patologjia (28) Andropauza (1) Anemia (5) Anemia sideropenike (1) Anesteziologjia (1) Anesteziologjia dhe Reanimacioni (1) Angina pectoris (1) Ankthi (3) Anoreksia (2) Antibiotiket (2) Antioksiduesit (1) Arkiva (3) Arra (4) Arrat (2) Artritit reumatoid (3) Asciti (1) Asfiksia (1) Aspirina (1) Astma (4) Ataku kardiak (1) Autizmi (5) Avokado (5) Bajamet (3) Bananet (5) Barnat (1) Bebet (1) Belbëzimi (1) Biokimi (39) Biokimia klinike (4) Biologji (15) Bishtajat (1) Bizelja (3) Bollguri (1) Boronica (5) Boronicat (2) Borziloku (1) Brokoli (9) Bustina (1) Buzeqeshja (1) Çaji i gjelbërt (1) Çajrat (2) Caput Medusae (1) Celulari (1) Celuliti (2) Cikli i Krebsit (1) Cikli menstrual (4) Cistat (1) Çokollata e zezë (1) Dafina (1) Dardha (1) Demenca (1) Depresioni (5) Dermatologjia (5) Dermatology (1) Dhembet (7) Dhimbja (3) Dhimbja e fytit (1) Diabeti (9) Diarrea (1) Dielli (2) Dieta (15) Difuzioni (2) Difuzioni i lehtesuar (1) Difuzioni i thjeshte (1) Difuzioni pasiv (1) Djathi (3) Djersitja (2) Domatet (4) Dredheza (2) Dridhja e duarve (1) Drogat (1) Duhani (14) Ebola (3) Ecja (2) Eczema herpeticum (1) Egzocitoza (1) Ekzaminime (1) Elektrokardiograme (5) Embriologji (1) Enderrat (1) Endocitoza (1) Endokrinologjia (4) English Medical (68) Epidemiologji (15) Epilepsia (2) Epiteli (1) Epiteli boshtor (1) Epiteli ciliar (1) Epiteli i shtresuar (1) Epiteli kubik (1) Epiteli oral (1) Epiteli pseudoshtresor (1) Era e gojes (2) Eshterat (1) Ethet e buzeve (1) Ethet hemorragjike (1) Fara e zezë (1) Farat e lulediellit (1) Farmakologjia (12) Farmakologjia Klinike (14) Fasulja (3) Feferonat (1) Femrat (7) Fertiliteti (2) Fertiliteti mashkullor (1) Fetusi (1) Fibrilacioni atrial (2) Fibrilacioni ventrikular (1) Fiku (1) Fiziologji Patologjike (8) Fiziologjia e njeriut (58) Flateri atrial (1) Floket (6) Frika (1) Frutat (4) Fryerja e barkut (1) Frymëmarrja (1) Ftoi (2) Fyti (1) Fytyra (5) Galeria Mjekesore (3) Gastroenterologjia (1) Gërhitja (1) Geriatria (1) Gjakderdhja (1) Gjaku (2) Gjenetika Humane (18) Gjinekologjia (17) Gjiri (1) Gjuha (1) Gjuha gjeografike (1) Gjumi (15) Glikoliza (1) Glositi migrues (1) Gluteni (1) Gripi (2) Grup interaktiv në Facebook (1) Grupet e gjakut (1) Guret ne veshka (1) Harresa (1) Hemangioma (1) Hemangioma e kapakut të sipërm të syrit (1) Hematologjia (2) Hemoroidet (1) Hepatitet Virale (1) Hepatiti (2) Hepatiti C (1) Heroina (1) Herpes Zoster (2) Herpesi labial (2) Hidratimi (1) Higjena (7) Hiperkalemia (1) Hipertensioni (7) Hipertensioni portal (1) Hipokalemia (1) Hipotensioni (1) Histologjia (1) Histologjia-Preparatet (8) Hithrat (2) Homeostaza (1) Hormonet (1) Hormonet e stresit (1) Hudhra (6) Hulumtime (1) Humbja e peshes (14) Hurmat (1) Hydrocephalus (1) imazhe radiologjike (1) Imunologjia (39) Indi dhjamor (1) Indi lidhor (1) Indi lidhor fijengjeshur (1) Indi lidhor fijeshkrifet (1) Infarkti (3) Infeksionet (3) Infeksioni urinar (2) Infertiliteti (1) Informatika Mjekësore (4) Jodi (1) Kaça (1) Kafeja (10) Kajsia (1) Kakao (1) Kalciumi (1) Kaliumi (5) Kamomili (2) Kanabisi (1) Kanceri (34) Kanceri i gjirit (7) Kanceri i lekures (1) Kanceri i pankreasit (1) Kandidiaza orale (1) Kanella (2) Kapjet e Leopoldit (1) Karbohidratet (1) Kardiokirurgjia (1) Kardiologjia (3) Kariesi (1) Karota (4) Karrigia (1) Kerca e hijalines (1) Kerca elastike (1) Kërpudhat (2) Keshilla (55) Kikiriku (3) Kirurgjia (2) Kivi (5) Klinika (3) Klonimi (1) Kockat (2) Kokaina (1) Kokoshkat (1) Kolera (1) Kolesteroli (4) Kolli (1) Kontraceptivët (1) Kopra (1) Kosi (4) Krimbi (1) Kripa (4) Kuize (11) Kujtesa (7) Kumbulla (4) Kungulli (1) Kuriozitete (1) Lajme (134) Lajthia (1) Lakra (1) Lekura (5) Lemza (3) Leukoplakia (1) Leukoplakia orale (1) Limoni (10) Lindja (1) Lodhja (4) Lodhja pranverore (1) Lukthi (2) Luleshtrydhe (1) Lumturia (1) Lupus Erythematosus (1) Lupusi (1) Lythat (1) Magnezi (1) Majdanozi (3) Mamografia (1) Manaferra (2) Mandarina (2) Manovrat e Leopoldit (1) Marijuana (3) Martesa (1) Maska (8) Masturbimi (2) Mengjesi (1) Menopauza (2) MERS (1) Mësime mjekësore (2) Midhjet (1) Migrena (2) Mikrobet (1) Mikrobiologji (25) Miologjia (1) Mitra (1) Mjalta (7) Mjedrat (2) Mjekesi Familjare (1) Mjekesi interne (7) Mjekësi interne (20) Mjekësi sociale (2) Mjekësia Urgjente (1) Mjekimi (2) Mjekra (2) Molla (9) Morbus Basedow (1) Morbus Crohn (1) Morbus Graves (1) Mosha e mesme (1) Mosha gestative (1) Moti (1) Multivitaminat (1) Mungesa e hekurit (2) Mushkonjat (2) Mushmolla (1) Muskujt (1) Nafta (1) Natriumi (2) Ndihma e parë (2) NDIHMA URGJENTE MJEKSORE (1) Ndotja e ajrit (2) Nefrologjia (3) Neonatologjia (4) Nervat e kokes (2) Nervoza (1) Neurologji (48) Neurologji me Neuropsikiatri (73) Nitroglicerina (1) Njeriu (1) Nyjet (1) Obeziteti (4) Obstetrika (11) Oftalmologjia (4) Omega 3 (7) Onkologjia (3) Optimizmi (1) Organizmi (3) Orgazma (1) Orizi (1) ORL dhe Kirurgjia e Kokës dhe e Qafës (1) Ortopedia (1) Ortoreksia nervore (1) Osmoza (1) Otorinolaringologjia (6) Pagjumësia (2) Palca e kuqe (1) Pamje klinike (18) Paniku (1) Pankreasi (1) Panxhari (1) Papa testi (1) Papaja (1) Paracetamoli (4) Parazitologji (5) Patatja (1) Patologjia (1) Pediatria (137) Pemphigus vegetans (1) Përballja me kancerin (4) Perimet (3) Perimet jeshile (1) Peshku (3) Pesticidet (1) Pijet (8) Pijet energjike (1) Piperi i zi (1) Pjepri (1) Pjeshka (1) Plakja (4) Pneumonia (2) Portokalli (3) Presioni i gjakut (4) Problemet me sy (1) Problemet mendore (1) Propedeutika (1) Prostata (2) Psikiatria (2) Psikologjia (2) Psoriasis (1) Puna (2) Punime shkencore (6) Pyetje dhe pergjigje (2) Pytje dhe Pergjigje (12) Qelizat kancerogjene (1) Qelizat staminale (1) Qendra per avancimin e studimeve (2) Qendra për avancimin e studimeve (1) Qepa (7) Qepa e kuqe (1) Qepa e re (1) Qershia (3) Qeshja (1) Qumeshti (2) Radioaktiviteti (1) Radiologjia (15) Raste Klinike (4) Raste Klinike të ndryshme (1) Receta (8) retesira izotonike (1) Reumatologjia (2) Riprodhimi (1) Rozmarina (1) Rrepa (1) Rrushi (3) Salmoni (2) Sauna (2) Seksi (6) Selino (1) Sëmundjet (3) Semundjet infektive (101) Shafrani (1) Shalqiri (1) Shega (2) Shendeti (883) Shëndeti mendor (1) Shenjat (2) Shenjat Meningjeale (1) Sheqeri (5) Sherebela (1) Shprehi (1) Shtatzania (8) Simptomat (1) Sindroma Raynaud (1) Sistemi respirator (1) Skara (1) Skizofrenia (1) Soda e bukes (1) Sperma (2) Spermatozoidet (2) Spinaqi (3) Sporti (1) Sterilizimi (1) Stomaku (2) Stomatologjia (1) Stresi (11) Stresi post traumatik (1) Studime (5) Substancat narkotike (1) Sulmi ne tru (3) Sulmi ne zemer (2) Susami (1) Syri (3) Tahikardia sinusale (1) Teknologjia (2) Telefoni (1) Temperatura (3) Tensioni (1) Terminlogji Mjekesore (7) Terminology (43) Tershera (2) Tërshëra (1) Teste (14) Teste mjekësore (1) Teste nga Fiziologjia e njeriut (2) Tetrisi (1) Thenie mjekesore (1) Thinjat (2) Tjera (10) Toksinat (1) Trangujt (2) Transplantimi (2) Transporti aktiv (2) Traumat (1) Traumatologjia (1) Tretesira hipertonike (1) Tretesira hipotonike (1) Tretja (1) Trupi (2) Truri (11) Tuberkulozi (2) Tularemia (1) Tumori (1) Uji (8) Ulçera gastrike (1) Uria (1) Urina (1) Urinimi (1) Urthi (1) Ushqimi (39) ushtrime mjekesi interne (8) Ushtrime nga neurologjia (4) Ushtrime nga Patologjia (1) Ushtrime nga Pediatria (1) Ushtrimet (7) Uthulla (1) Vagina (1) Vaji (2) Vaji i peshkut (1) Vaji i ullirit (4) Vaksinat (3) Vdekja (5) Venat varikoze (4) Veshkat (2) Vetmia (3) Vezet (4) Vezoret (1) Video (6) Video shkencore (15) Virusi HIV (1) Vitamina C (4) Vitamina D (7) Vitamina E (2) Vitamina K (1) Vitaminat (12) Xhemi (1) Xhenxhefili (1) Yndyrat (1) Zbulime (23) Zemra (9)