Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

INFEKSIONET E KËRTHIZËS


INFEKSIONET  E  KËRTHIZËS

Menjëherë pas rënies të mbetjes së kordonit umbilikal mbete thellimi i umbilikusit jo i rrafshët, i cili disa ditë është i lagësht, i cili shpejt epitelizohet. Lagështia me epitelizimin e ngadakshëm të kërthizës, i cili zgjat disa ditë e nësë veçanërisht ekziston sekrecion qelbëzues flet për infeksion të umbilikusit.
1. Granuloma e kërthizës – ndodh kur për shkak të infeksionit më shpesh me stafilokokë nga thellësia e plagës së umbilikusit proloferon indi granular i cili pengon epitelizimin. Prekja apo lyrja e sipërfaqes së granulomës me AgNO3 me fashë sterile është e mjaftueshme për mjekim dhe epitelizim.
2. Omphalitis – është inflamacion i lëkurës dhe indit nënlëkuror përreth umbilikusit me predispozicion për përhapjen në venën umbilikale ende të hapur. Lëkura në periferi të kërthizës është e skuqur, e ajur dhe mund të formohet qelb. Shkaktar janë: bakteriet e ndryshme sepse kërthiza e lagur është terren i përshtatshëm për zhvillimin e tyre, kështu që toksinat e tyre mund të depërtojnë nëpër venat umbilikale dhe përmes rrugëve hematogjene në organizëm. Kështu mund të zhvillohet tromboflebiti, i cili mund të shtrihet deri te v. potae dhe v. cava inferior duke u komplikuar me sepsë. Ndonjëherë omfalliti manifestoes me temperaturë të lartë, leukocitozë, ethe etj. Pas marrjes së strishos për ekzaminim bakteriologjik bëhet trajtimi me tretësira antiseptike (rivanol, betadin) dhe me antibiotokë-antistafillokoksik (klloksacilin, stanicid) etj.

Analiza, Referate, Vjersha dhe Poezi si dhe Thënie

Na ndiqni me email - Follow by Email - Merrni njoftime për postimet e reja